Napokon počela stizati pomoć žrtvama zemljotresa i cunamija u Indoneziji

Radiosarajevo.ba
Napokon počela stizati pomoć žrtvama zemljotresa i cunamija u Indoneziji
Foto: EPA / Zemljotres i cunami u Indoneziji
Zemljotresom pogođeni indonezijski otok Sulawesi, gdje je prema službenim podacima dosada smrtno stradalo 1.558 osoba, sve češće posjećuju avioni iz drugih država, koji donose prijeko potrebne stvari za pomoć unesrećenima.

"Pomoć stiže, ali još uvijek ne dolazi do svih kojima je potrebna, zbog uništene infrastrukture. Svi koji su uključeni pokušavaju to riješiti", izjavio je glasnogovornik nacionalne Agencije za krizne situacije Sutopo Nugroho.

Australski avion koji je nosio odjeću, posteljinu, alate, šatore i hranu u četvrtak je sletio u Balikpapan na otoku Borneu, a te bi zalihe trebale u petak biti dostavljene u zone pogođene potresom, objavio je australski ambasador u Indoneziji Gary Quinlan.

Tokom petka bi trebalo stići još aviona s potrebnom pomoći za unesrećene.

Jedanaest država, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, poslat će 20 aviona u zemljotresom i cunamjiem pogođena područja. Indonezijske vlasti prihvatile su pomoć od 17 država, iako ih je bilo više od 25 koje su se ponudile.

Pomoć koju je Indonezija odlučila prihvatiti sastoji se od zračnog transporta, šatora, materijala za tretiranje vode, generatora i pokretnih bolnica, objavili su iz Agencije za krizne situacije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije