Napadnuta dva tankera u Arapskom moru, Amerikanci poslali svoju flotu

Radiosarajevo.ba
Napadnuta dva tankera u Arapskom moru, Amerikanci poslali svoju flotu
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Dvije eksplozije dogodile su se jutros na dva tankera u Arapskom moru, a prema najnovijim informacijama, sa tankera su evakuisane 44 osobe, te se sumnja da su tankeri napadnuti. Tankeri su napadnusti u Omanskom zaljevu, Radi se o brodu Front Altair norveškog vlasnika Frontline, koji plovi pod zastavom Marshallovih otoka, i o brodu Kokuka Courageous, singapurskog vlasnika Bernhard Schulte Ship Menagement, koji plovi pod zastavom Paname. 

Iranska državna televizija je, pozivajući se na lokalne izvore, javila kako je došlo do eksplozije na dva tankera u Arapskom moru, koji su prevozili sirovu naftu.

Pojedini izvori navode kako postoje sumnje da je na tankere izvršen napad, a Peta američka flota iz Bahreina je nakon eksplozija u ovu regiju uputila svoje snage.

Prema informacijama koje je objavila novinska agencija IRNA sa dva tankera evakuisane su najmanje 44 osobe, koje su potom prebačene u luku Cask, u iranskoj pokrajini Hormuzgan.

Kako prenosi Reuters, detalji napad nisu jasni, ali tajvanska tvrtka CPC Corb, koja je unajmila norveški tanker Front Altair, "sumnja da je pogođen torpedom". Tanker je napadnut nedaleko obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Informacija o napadu torpedom još uvijek nije potvrđena.

Posade oba tankera su nakon eksplozija zatražile pomoć od okolnih zemalja, no saznaje se kako je jedan od tankera već počeo da tone.

Do kesplozije je došlo na tankeru Front Altair s oznakom Maršalovih otoka i tankeru Kokuka Courageous s oznakom Paname. Riječ je tankerima koji su prevozili sirovu naftu iz Abu Dabija. U eksplozijama je povrijeđena jedna osoba.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije