Napadač s Novog Zelanda se izjasnio da nije kriv

Radiosarajevo.ba
Napadač s Novog Zelanda se izjasnio da nije kriv
Foto: EPA-EFE / Terorista Brenton Tarrant na sudu

Australac optužen za ubistvo 51 vjernika u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u martu izjasnio se pred sudom da nije kriv po svim tačkama optužnice, piše Hina.

Brenton Tarrant optužen za 50 pojedinačnih ubistava bez mogućnosti pokajanja

U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku ubojica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvije džamije u Christchurchu 15. marta. Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u historiji Novog Zelanda.

Brenton Tarrant (29) je putem videolinka sudjelovao u raspravi, a njegovi advokati objavili su da se izjašnjava kako nije kriv.

Novi Zeland: Osumnjičeni za terorizam planirao još jedan napad

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. maja sljedeće godine. On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine dana, no "zbog razmjera i kompleksnosti ovog slučaja, to je predstavljalo izazov". Sljedeća rasprava zakazana je za 16. august, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

Tarrant se suočava s 92 tačke optužnice, s obzirom na to da je dodana i tačka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u historiji Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu.

Više o napadima na Novom Zelandu čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije