Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj uništeno 300.000 knjiga

Radiosarajevo.ba
Nakon pokušaja vojnog udara u Turskoj uništeno 300.000 knjiga
Foto: EPA-EFE / Turska

Od 2016. godine kada se desio pokušaj vojnog udara, iz turskih škola i biblioteka je sklonjeno i uništeno više od 300.000 knjiga, piše britanski list The Guardian.

Turski ministar obrazovanja Ziya Selçuk je izjavio prošle sedmice da je 301.878 knjiga uništeno i da će vlast zabraniti bilo šta što je povezano sa Fethullahom Gülenom - muslimanskim klerikom koji živi u Sjedinjenim Američkim Državom. Gülena i njegove sljedbenika vlast optužuje da je pokušao izvršiti puč prije tri godine.

Ovu informaciju je prvi objavio list Hürriyet. Objavio je fotografiju na kojoj je vidljivo spaljivanje knjiga.

Prema pisanju portala Turkey Purge koji sebe opisuje kao "malom grupom mladih novinara koji pokušavaju biti glas Turaka koji pate pod opresivnim režimom", 2016. godine su zabranjeni udžbenici matematike jer sadrže inicijale koji asociraju na ime i prezime Fethullaha Gülena. Dio teksta je sadržavao sljedeće: "... od tačke F do tačke G."

Turski list BirGün tvrdi da je 1,8 miliona knjiga da je uništeno ili ponovo štampano. Ulice u Ankari koje sadrže riječ Gülen su preimenovane.

Organizacije koje se bave slobodom govora su poručile da su uznemirene komentarima ministra obrazovanja.

"Za samo tri godine, izdavaštvo u Turskoj je skoro uništeno, 29 izdavačkih kuća je dekretom zatvoreno", tvrde u Međunarodnoj asocijaciji pisaca (PEN).

Britanski PEN je prošle godine naglasio da je nakon proglašenja vanrednog stanja u Turskoj zatvoreno 200 medija i izdavačkih organizacija, da je 80 pisaca podvrgnuto istragama i procesuiranju, te da je 5.822 akademska radnika otpuštena sa 118 javnih univerziteta, navodi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije