Nakon izbora u Indoneziji umrlo više od 250 državnih službenika

Radiosarajevo.ba
Nakon izbora u Indoneziji umrlo više od 250 državnih službenika
Foto: EPA-EFE / Izbori održani 17. aprila u zemlji od 260 miliona stanovnika

Deset dana nakon što je Indonezija održala najveće svjetske jednodnevne izbore, više od 270 ljudi umrlo je od bolesti povezanih s prekomjernim radom zbog višesatnog prebrojavanja miliona glasačkih listića, objavili su dužnosnici u nedjelju, prenosi Index.hr.

Izbori održani 17. aprila u zemlji od 260 miliona stanovnika, prvi su put bili objedinjeni, predsjednički te izbori za nacionalni i pokrajinski parlament, kako bi se smanjili troškovi.

Glasanje je većinom prošlo u miru, a izlaznost je bila oko 80 posto od 193 miliona Indonežana s pravom glasa koji su morali ispuniti do pet glasačkih listića na 800.000 glasačkih mjesta.

Međutim, provedba prebrojavanja glasova u samo osam sati u zemlji koja se prostire na gotovo 5.000 kilometara od istoka do zapada pokazala se Herkulovim logističkim podvigom, a naposljetku i smrtonosnim za neke službenike koji su listiće prebrojavali ručno.

Do subote navečer, umrla su 272 dužnosnika, uglavnom od prekomjernih sati rada, a 1.878 drugih otišlo je na bolovanje, rekao je glasnogovornik Generalnog izbornog povjerenstva (KPU), Arief Priyo Susanto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije