Nakon gonoreje i klamidije, stigao i sifilis: Porastao broj zaraženih

Radiosarajevo.ba
Nakon gonoreje i klamidije, stigao i sifilis: Porastao broj zaraženih

Val vrućine i aplikacije za online upoznavanje krivci su za povratak sifilisa, tvrde britanski stručnjaci. S jedne strane visoke temperature potiču ljude da budu seksualno aktivniji, a aplikacije za online upoznavanje su samo "pogoršale" stvari, piše BBC.

Nije toliko problem što se ljudi zbog njih više seksaju, već što nakon "avanture" često brišu profile partnera te ih posljednično ne upozoravaju ukoliko su im samima dijagnosticirani simptomi spolno prenosivih bolesti.

Zbog toga mnogi i nisu svjesni da imaju infekciju, a samo unatrag pet godina broj oboljelih od sifilisa porastao je za 136 posto. I dalje nije riječ o alaramntnim brojkama, ali treba uzeti u obzir da se u nekim zemljama siflis smatrao iskorijenjenim.

Posebno je zabrinjavajuća situcija u Walesu, gdje je samo u zadnje dvije sedmice zabilježno 16 novih slučajeva zaraze. Da su spolno prenosive bolesti u porastu pokazala je i nedavna vijest kako je holandsko Ministarstvo vanjskih  poslova svima koji planiraju put u Francusku preporučilo da se dobro "naoružaju" prezervativima zbog naglog porasta zaraženih klamidijom i gonorejom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije