! / Nakon eksplozije u Rusiji: Otkrivene čestice radioaktivnog joda i u Norveškoj

15. 08. 2019. u 14:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares:10

Norveška analizira otkrivene manje količine čestica radioaktivnog joda u zraku u sjevernoj Norveškoj nekoliko dana nakon smrtonosne eksplozije tokom testiranja rakete u Rusiji.

Ruska nuklearna državna agencija Rosatom objavila je u subotu da je u eksploziji poginulo pet članova osoblja i da je nesreća uključivala „izotopske izvore energije“ ne otkrivajući više detalja.

Norveška agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DSA) saopćila je da je zabilježila čestice radioaktivnog joda na mjernoj postaji u Svanhovdu uz granicu s Rusijom.

Uzorci su prikupljeni od 9. do 12. augusta. Nesreća se dogodila 8. augusta na sjeveru Rusije.

„Zasad nije moguće odrediti je li posljednja detekcija joda povezana s nesrećom u regiji Arhangelsk prošle sedmice. DSA nastavlja prikupljati uzorke i provoditi analize“, navode iz norveške agencije.

Ovakva mjerenja zračenja nisu neuobičajena u Norveškoj, njezine mjerne stanice otkrivaju radioaktivni jod šest do osam puta godišnje, a izvor čestica je većinom nepoznat.

Ruska državna meteorološka služba u utorak je rekla da je nivo zračenja u gradu Severodvinsku porastao za 16 puta prošlog četvrtka, a doktori koji su pružili pomoć žrtvama u nesreći poslani su u Moskvu na pregled, objavila je novinska agencija TASS.

NEMA KOMENTARA