Nakon Danske i Norveška obustavlja primjenu AstraZeneca vakcine

1
Radiosarajevo.ba
Nakon Danske i Norveška obustavlja primjenu AstraZeneca vakcine
Foto: EPA-EFE / AstraZeneca

Norveške zdravstvene vlasti saopćile su danas da iz opreza obustavljaju primjenu AstraZenecine vakcine protiv covida, slijedeći primjer Danske koja je donijela istu odluku nakon izvještaja o slučajevima zgrušavanja krvi.

"Uvodimo stanku u Norveškoj u cijepljenju AstraZenecom", rekao je visoki dužnosnik u državnom institutu za javno zdravstvo Geir Bukholm na tiskovnoj konferenciji. "Čekamo informacije da vidimo postoji li veza između cijepljenja i slučaja zgrušavanja krvi", piše Hina.

"To je načelo opreza", istaknuo je Bukholm, dodajući da za sad nema dokaza o povezanosti cjepiva englesko-švedskog laboratorija i slučajeva tromboze prijavljenih u Danskoj, od kojih se jedan završio smrću.

Danska, a za njom ubrzo i Island, donijeli su istu odluku nešto ranije, pozivajući se također na načelo opreza.

AstraZeneca pak, koja je proizvela cjepivo u saradnji s Oxford univerzitetom branila je sigurnost svog proizvoda.

"Sigurnost vakcina je temeljito provjerena u kliničkim ispitivanjima tokom III. faze i podaci potvrđuju da se vakcina općenito dobro podnosi", rekao je glasnogovornik grupacije za AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije