Najstarija izbjeglica: Afganistanka, 105-godišnja starica, u potrazi za boljim životom u Evropi

Radiosarajevo.ba
Najstarija izbjeglica: Afganistanka, 105-godišnja starica, u potrazi za boljim životom u Evropi

Bibihal Uzbeki, žena stara 105 godina iz Kunduza u Afganistanu krenula je sa hiljadama izbjeglica u potragu za boljim životom u Evropi, javlja Anadolu Agency (AA).

Na svom putu ka boljem životu Bibihal je stigla do Hrvatske, odakle će nastaviti put za Sloveniju. Umotana u šal i deku Bibihal Uzbeki je dovedena na nosilima u prihvatni centar Opatovac u Hrvatskoj, gdje je u utorak, zajedno sa svojom porodicom, stigla iz Srbije.

"Bole me noge, ali sam dobro", rekla je Uzbeki uz pomoć prevodioca doktoru u šatoru Crvenog križa u Opatovcu.

Starica je istakla kako je sa 17 članova svoje porodice prešla težak put preko planina, pustinje, mora i šuma da bi stigla do Evrope. Putuju već 20 dana, a veći dio puta su je na leđima nosili njen 67-godišnji sin i 19-godišnji unuk.

"Imali smo puno problema tokom putovanja. Mnogo sam propatila. Pala sam i povrijedila glavu. Još uvijek imam ožiljke", kazala je Uzbeki.

Prema riječima njenog unuka Mahmuta, koji je staricu unio u voz za Sloveniju, nadaju se da će njihova krajnja destinacija biti Švedska.

Hrvatska policija potvrdila je da su pregledom dokumenata Bibihal Uzbeki ustanovili da ima 105 godina, iako prvobitno nisu vjerovali kada im je rekla koliko je stara.

U Hrvatsku je od 16. septembra do danas ušlo preko 260.000 migranata iz Azije i Afrike. Većina njih je već napustila zemlju i nastavila svoj put ka Zapadnoj Evropi.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije