Najmanje 350 palestinskih maloljetnika je u izraelskim zatvorima

Anadolija
Najmanje 350 palestinskih maloljetnika je u izraelskim zatvorima
EPA / Palestinski dječak na jednom od checkpointa
"Izraelske vlasti drže zatvorenima 350 djece starosti između 12 i 18 godina", navodi se u saopštenju te nevladine organizacije povodom 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta.

Među njima su i djeca mlađa od 15 godina, saopštio je Klub palestinskih zatvorenika, prenosi Anadolu Agency (AA). 

Navode da je među zatvorenim maloljetnicima i 12 žena. 

Klub palestinskih zatvorenika podsjeća da su izraelske snage od 2015. godine zatvorile više od 2.000 palestinskih maloljetnika. 

Naveli su da su hapšenja djece počinjena korištenjem bojeve municije, a nakon toga vršena su ispitivanja i pritvaranja bez hrane i pića, teška premlaćivanja, korišten je uvrijedljiv način komunikacije.

Nevladina organizacija je istakla da se izraelski istražitelji služe prijetnjama i ucjenama kako bi palestinsku djecu prisilili na priznanje onoga za šta ih se tereti. 

Dodaje se da su neka palestinska djeca osuđena na kazne doživotnog zatvora, dok su drugoj izraelski sudovi odredili zatvorske kazne i do deset godina.

Udruženje palestinskih zatvorenika pozvalo je međunarodne organizacije, posebno UNICEF da intervenišu i zaštite palestinsku djecu u izraelskim zatvorima. 

Prema zvaničnim podacima, u izraelskim zatvorima se nalazi 7.000 Palestinaca. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije