Najjači uragan u historiji uništava Bahame, prva žrtva dječak

Radiosarajevo.ba
Najjači uragan u historiji uništava Bahame, prva žrtva dječak
Youtube/Screenshot / Najjači uragan u historiji uništava Bahame

Uragan Dorian, prema novijim podacima najjača oluja koja je zahvatila Bahame, nosila je krovove i izazvala poplave, s udarima vjetra od čak 355 km/h.

BBC javlja da je otočje Abaco pretrpjelo značajniju štetu.

Nacionalni centar za uragane upozorio je stanovnike Bahama da ne napuštaju svoja skloništa jer se očekuju valovi visoki preko sedam metara. Stanovnici Bahama objavili su na društvenim mrežama snimke na kojima se vide potopljene i uništene kuće.

Dijelovi otočja ostali su bez struje. Lokalne vlasti su otvorile nekoliko sklonište u crkvama, školama i drugim zgradama.

"Ljudi su očajni, plaču", rekao je Louby Georges, direktor organizacije za ljudska prava.

Oluja će se u ponedjeljak i dalje kretati preko Bahama, a krajem dana trebala bi pogoditi Floridu. Očekuje se i da će pogoditi Sjevernu i Južnu Karolinu i Georgiju. Sve te američke države proglasile su stanje pripravnosti.

Nakon što je Dorian razorio veliki dio Bahama, njegovi su stanovnici, smješteni u skloništa, okruženi mrakom. Tamo je trenutno pola tri ujutro, a struje nema. Do izlaska sunca preostala su još četiri sata. U međuvremenu, lokalno stanovništvo već razmišlja o nastavku i normalizaciji života.

"Godine 2004. pogodio nas je uragan Francis nakon čega deset sedmica nismo imali ni struje, ali ni vode. Znamo kako je to. Ali, digli smo se na noge i dići ćemo se opet", rekao je jedan stanovnik Bahama za CNN.

The Guardian javlja da je na Bahamima preminuo dječak (7), a Metro piše da se dječak utopio za vrijeme bijega sa svojim roditeljima. Njegova je sestra pak nestala, prenosi 24sata

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije