Nadbiskup šokirao svijet: "Prije ću u zatvor nego pedofila odati policiji"

Radiosarajevo.ba
Nadbiskup šokirao svijet: "Prije ću u zatvor nego pedofila odati policiji"
Foto: Daily Mail / Peter Comensoli

Nadbiskup iz Melbournea (Australija) Peter Comensoli šokirao je cijeli svijet izjavom da će radije u zatvor nego "razbiti pečat ispovijesti i prijaviti pedofila policiji".

Dodao je kako će prekršiti tek doneseni zakon u ovoj zemlji, zbog kojeg su i svećenici sada obavezni prijaviti seksualno zlostavljanje o kojem saznaju tokom ispovijesti vjernika. 

Svi koji prekrše zakon otići će u zatvor na tri godine, pogotovo ako ne prijave zlostavljanje djeteta. Iako je crkva u Australiji apsolutno podržala zakon, nadbiskup Peter Comensoli kaže da će radije u zatvor. 

"Ako se pedofil sam ne prijavi, ja sigurno neću otići i prijaviti policiji. Ja ću sačuvati pečat ispovijesti", kazao je i rekao je da je spreman da ide u zatvor.  "Za katolike, ispovijest je religijski susret duboko intimne prirode. To zaslužuje povjerljivost."

Također je zatražio od vlade da ne "guši religijske slobode" i zatražio zaštitu svećenika. 

Tamošnja ministrica pravosuđa Jill Hennessy jučer je ipak izjavila da zaštita djece dolazi prije religijskih uvjerenja: "U današnje vrijeme, kada znamo sve što znamo, ne možemo ništa drugo reći osim da su prava djece važnija od svačijih religijskih uvjerenja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije