Na današnji dan prije 54 godine: Prvi direktan prijenos ubistva

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan prije 54 godine: Prvi direktan prijenos ubistva
Živimo u vremenu kada putem modernih uređaja, interneta i društvenih mreža, kada svi događaji, pa i oni najstrašniji, do konzumenata stižu brzo, skoro u direktnim prijenosima.

Preteča današnjih snimaka koji nose poruku "uznemirujuće" bilo je ubistvo Lee Harvey Oswalda na današnji dan prije 54 godine u Dallasu. Ono što se desilo 24. novembra 1963. godine je prvo ubistvo u historiji koje je uživo zabilježeno kamerom i emitirano na televiziji.

Ako ima nekoga ko ne zna: Lee Harvey Oswald je osumnjičen da je 22. novembra 1963. godine snajperskim hicima ubio američkog predsjednika Johna F. Keneddyja. Sat nakon atentata na američkog predsjednika Oswald je uhapšen u obližnjoj kinodvorani.

Dva dana kasnije desio se događaj koji je zabilježen u historiji televizije. Dok je Oswalda policija vodila iz gradskog u okružni zatvor, u gomili policajaca i novinara, prišao mu je Jack Ruby i smrtno ga ranio.

Ovaj događaj samo je pojačao nebrojene teorije o ubistvu američkog predsjednika jer je "nesuđeni atentator" tajnu sa sobom odnio u grob. Ruby, vlasnik noćnog kluba u Dallasu, izjavio je kako je bio izbezumljen ubistvom predsjednika Keneddyja i zato se odlučio osvetiti Oswaldu.

Izvršilac prvog televizijskog ubistva umro je od plućne embolije 3. januara 1967. godine, dok se spremao za ponovljeno suđenje nakon što mu je u prethodnom procesu određena smrtna kazna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije