Na današnji dan prije 35 godina: "Za 5 minuta počinjemo bombardovanje Rusije"

J. M.
Na današnji dan prije 35 godina: "Za 5 minuta počinjemo bombardovanje Rusije"
Foto: Defense Media Network / Ronald Reagan

Mandat aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trumpa obilježili su brojni gafovi koji ne mogu proći nezapaženo u vremenu ekspanzije društvenih mreža. I Trumpovi prethodnici znali su se "javno provaliti", ali su imali tu sreću da su se neželjene poruke mnogo teže probijale izvan ograde Bijele kuće.

Na današnji dan prije 35 godina nastao je jedan od najpoznatijih gafova, a u glavnoj ulozi našao se tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan.

Tog 11. augusta 1984. godine, u vrijeme hladnoratovske podjele svijeta, Reagan se pripremao za nastup na Nacionalnom javnom radiju, govor kojim je najavio novi zakon.

"Dragi moji Amerikanci, zadovoljan sam što mogu da vam kažem da sam danas potpisao zakon koji će dozvoliti đačkim vjerskim grupa da počnu uživati pravo koje im je dugo bilo zabranjeno - slobodu da se okupljaju u javnim srednjim školama tokom vannastavnih časova, kao što je i dozvoljeno drugim đačkim grupama", trebao je izgovoriti Reagan u mikrofon.

Dok je vršena tonska proba, Regan se obratio radio tehničarima i izgovorio ono što su neki opisali parodijom na stvarni govor:

"Dragi moji Amerikanci, zadovoljan sam što mogu da vam kažem da sam danas potpisao zakon koji će staviti Rusiju van zakona zauvijek. Počinjemo sa bombardovanjem za pet minuta."

Ova izjava kasnije je procurila u javnost, a Reagova poruka "We begin bombing in five minutes" postala je jedan od najvećih gafova '80-ih, događaj koji je bio sve samo ne šala.

Tako je tokijski list Yomiuri Shimbun dva mjeseca kasnije izvijestio da je Dalekoistočna armija SSSR-a bila u pripravnosti 30 minuta nakon Reaganove objave. Ovu informaciju potvrdio je američki kongresmen Michael D. Barnes zajedno s tadašnjim ministrom odbrane Casparom Weinbergerom.

Iako to nije bio prvi put da se Reagan šali tokom govora ili obraćanja naciji, zvanična sovjetska novinska agencija TASS osudila je šalu, objavivši da "SSSR osuđuje ovaj neprijateljski napad američkog predsjednika" i da je "ovaj način ponašanja je u suprotnosti s velikom odgovornošću koju nose šefovi nuklearnih država zarad sudbine njihovih sopstvenih naroda i čovječanstva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije