"Mutant u bijegu": Naučnici strahuju zbog varijante koronavirusa iz J. Afrike

0
Radiosarajevo.ba
"Mutant u bijegu": Naučnici strahuju zbog varijante koronavirusa iz J. Afrike
Foto: France24 / Šta donose mutacije virusa

Naučnici su identificirali "mutanta u bijegu" koji može smanjiti učinkovitost vakcine protiv infekcije COVID-19.

Mutacija - nazvana E484K - pronađena je u varijanti koronavirusa koji je prvi put uočen u Južnoj Africi prije dva mjeseca. Ta se varijanta sada proširila na 12 drugih zemalja.

Penny Moore, profesorica na Nacionalnom institutu za zarazne bolesti u Južnoj Africi, nazvala je mutaciju "alarmantnom": "Strahujemo da bi ova mutacija mogla imati utjecaja na vakcine, a ono što ne znamo je opseg tog utjecaja."

E484K naziva se "mutant u bijegu", jer je otkriveno da bi mogao 'pobjeći' od nekih antitijela koja stvara cjepivo.

"Zabrinut sam", rekao je i Alex Sigal, virolog s Afričkog instituta za zdravstveno istraživanje.

Sigal, Moore i drugi naučnici koji proučavaju mutaciju E484K još uvijek moraju dovršiti svoj rad u laboratoriju kako bi vidjeli je li cjepivo manje učinkovito protiv ove nove varijante.

Na temelju onoga što su do sada vidjeli, kažu kako ne vjeruju da će E484K učiniti cjepiva protiv koronavirusa beskorisnim. Umjesto toga, smatraju da postoji mogućnost da bi mutacija - samostalno ili u kombinaciji s drugim mutacijama - mogla samo smanjiti učinkovitost cjepiva protiv te varijante.

Također se brinu da bi E484K mogao biti pokazatelj da novi koronavirus pokazuje sposobnost da se mijenja pred našim očima. Ako se ova mutacija dogodila za svega nekoliko mjeseci, mogle bi uslijediti druge problematične mutacije.

"Ovaj virus možda pravi prve korake na prilično dugom putu prema rezistenciji na cjepivo", rekao je Andrew Ward, virolog iz Scripps Researcha u La Jolli u Kaliforniji, piše CNN. "To je početak dugog putovanja, što me je stvarno potreslo. ovo je otrežnjujući poziv za buđenje."

"Mutant" poput neposlušnog djeteta

Da biste razumjeli potencijalnu opasnost koju predstavlja mutacija E484K, zamislite učiteljicu ispred učionice pune nemirnih prvačića. Nakon mjeseci pokušaja da svoj razred stavi pod kontrolu, učiteljica napokon uspijeva. Natjera ih da mirno sjede na svojim stolicama. Ali, nakon nekog vremena, jedno dijete napušta razred, a drugi učenik zauzima njegovo mjesto. Ovo novo dijete - taj novi mali 'zloćko' - ne želi da sjedi. Učiteljicina tehnika smirivanja djece kod njega ne djeluje.
Učiteljica u pandemiji je vakcina, a nemirni učenik je mutacija E484K.

Kad su vakcine koje se koriste u SAD-u bile testirane prošlog ljeta i jeseni, sjajno su se pokazala. Ali od tada, dijelovi virusa ponekad se mijenjaju, a ponekad se te izmjene ponašaju 'nemirno'.

Da bi provjerili šta se promijenili, istraživači iz Centra za rak Fred Hutchinson u Seattlu i drugdje pregledali su plazmu pacijenata koji su se oporavili od infekcije COVID-19 kako bi utvrdili mogu li se njihova antitijela boriti protiv E484K i drugih mutacija. Otkrili su da, nažalost, E484K dovodi u pitanje sposobnost nekih antitijela da neutraliziraju virus.

Iako je pažnja usmjerena na E484K, naučnici također prate i druge mutacije.

Sljedeći je korak testiranje mutacija na antitijela stvorena vakcinama - to je posao koji naučnici provode sada i nadamo se da će rezultate objaviti u sljedećih nekoliko sedmice.

No čak i ako E484K - sam ili u kombinaciji s drugim mutacijama u varijanti - na kraju predstavlja problem, varijanta vjerojatno neće "pobjeći" baš svim antitijelima koja stvaraju vakcine, jer cjepiva proizvode mnoga antitijela.

Naučnike više brine ono šta će se dalje dešavati jer virus mutira iznova i iznova.

A, nije da ovaj koronavirus tako brzo mutira - Sigal, jedan od južnoafričkih istraživača, nazvao ga je "pravim sporaćem". Problem je što se virus jako brzo širi svijetom, a svaki put kad pređe s osobe na osobu, dobije novu priliku za mutaciju.

"To otvara više mogućnosti virusu da nauči kako biti otporan na cjepivo", rekao je Paul Bieniasz, virolog s Univerziteta Rockefeller. "S vremenom će se vjerojatno smanjiti djelotvornost vakcine, ali nećemo baš sutra 'pasti s litice'."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije