Muslimanke progovorile o seksualnom uznemiravanju tokom obavljanja hadža

Radiosarajevo.ba
Muslimanke progovorile o seksualnom uznemiravanju tokom obavljanja hadža
Foto: EPA-EFE / Vjernici u kompleksu muslimanskog hrama Kabe u Meki
Muslimanke širom svijeta počele su koristiti hashtag #MosqueMeToo kako bi progovorile o seksualnom uznemiravanju koje su doživjele tokom obavljanja jedne od pet islamskih dužnosti - hadža.

Egipatsko-američka feministica i novinarka Mona Eltahawy prva je progovorila o seksualnom uznemiravanju koje je doživjela tokom obavljanja obreda hadža 2013. godine. Ona i stoji iza hashtaga kojeg sve više koriste žene širom svijeta, piše BBC.

Nakon ogov posta, u samo jednom danu druge žene su napisale oko 2.000 ispovijesti na Twitteru koristeći isti hashtag.

Muslimanke su pisale kako su ih neprimjereno dodirivali ili ih uznemiravali u gomili.

Poznato je da je hadž peta i posljednja dužnost svakog muslimana, te je preporučeno da svaki musliman koji je u mogućnosti bar jednom u životu obavi hadž ako ga može priuštiti. Procjenjuje se kako dva miliona muslimana godišnje obavljaju hadž, što stvara ogromne gužve u Mekki i Medini svake godine.

Jedan od važnih aspekata islama je skromnost žena kojima je preporučeno da javno pokrivaju kosu i tijelo kako bi očuvale pristojnost, te kako ne bi privlačile pažnju muškaraca. Hidžab se smatra njihovom zaštitom od uznemiravanja i napada.

Mnogi vjeruju da je ono što žena nosi, gdje ona ide i šta ona radi može podstaći uznemiravanje i da je njena odgovornost da time upravlja.

Mnoge žene u zemljama kao što su Iran, Saudijska Arabija, Egipat i Afganistan kažu da se i dalje suočavaju sa seksualnim uznemiravanjem i napadom na ulicama uprkos tome što su se nosile nenametljivo. 

#MosqueMeToo pristalice kažu da čak i na najsvetijim mjestima, gdje su potpuno pokrivene i mole se, mogu biti napadnute.

Ipak, nisu svi pristalice novog pokreta koji govori o seksualnom uznemiravanju žena na najsvetijem mjestu muslimana, zbog čega se Mona Eltahawy našla na udaru kritika zbog toga što je ovu temu proširila društvenim mrežama, piše BBC.

Trend #MosqueMeToo nastavak je pokreta #MeToo kojeg su lansirale poznate žene kako bi skrenule pažnju na seksualna uznemiravanja u filmskoj industriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije