Muslimani Šri Lanke: Teroristi nemaju nikakve veze sa islamom

Fena
Muslimani Šri Lanke: Teroristi nemaju nikakve veze sa islamom
Foto: EPA-EFE / Šri Lanka

Muslimanske grupe građanskog društva u Šri Lanki i udruženja pozvali su u srijedu vlasti da odmah uhapse i kazne počinioce bombaških napada na uskršnju nedjelju u kojima je ubijeno više od 350 ljudi, navodeći da ekstremizam uime Islama ne zastupa tu religiju.

U zajedničkom saopćenju također se navodi da bi vlasti trebale privesti one koji su pomagali u nedjeljnim napadima njihovim podsticanjem, finansiranjem i drugim vrstama podrške.

Dodaje se da ni Thawheed Jamaath niti oni koji su izveli napade ne zastupaju Islam i ne odražavaju muslimansku vjeru. U saopćenju se naglašava da su oni zloupotrijebili Islam u cilju promoviranja vlastitih radikalnih i anti-islamskih ciljeva, i da je riječ o zločinicima.

Potpisnici saopćenja su Svecejlonska ulema Jamiyyathul, Muslimansko vijeće, Jama’athe Islami, Memon udruženje Šri Lanke i Anjuman-E Saifi, prenosi Associated Press.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije