Muslimani Kine klanjali prvi teravih-namaz

AA
Muslimani Kine klanjali prvi teravih-namaz
FOTO: AA / Teravih-namaz u Pekingu
Muslimani u Kini su klanjali prvi teravih-namaz te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj kineskih muslimana kao i muslimanskih vjernika iz drugih zemalja prvi teravih-namaz su klanjali u džamiji u centru Pekinga.

Imam džamije Ishak Ma je u kratkom obraćanju vjernicima kazao da je ramazan prilika za duhovno i moralno uzdizanje svakog muslimana.

Dodao je da će tokom cijelog ramazana u džamiji organizovati iftare i prigodna predavanja.

Većina pripadnika islamske vjeroispovijesti u Kini živi na sjeveru i sjeverozapadu te najmnogoljudnije zemlje svijeta.

U Kini živi 56 manjinskih zajednica, a deset tih zajednica čine muslimani.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i noć Bedra, istorijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Muslimani, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama, jutarnjim i popodnevnim izučavanjima Kur'ana. Takođe, druže se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijaju duh međusobne solidarnosti te nastoje izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije