Muslimani, jevreji i Amerikanci protestovali zbog izraelskih napada u Gazi

AA
Muslimani, jevreji i Amerikanci protestovali zbog izraelskih napada u Gazi
Foto: AA / Protesti u New Yorku

Američki muslimani, ortodoksni jevreji i drugi građani okupili su se na Washington Square Parku, jednom od važnih dijelova New Yorka. Uzvikivali su slogane protiv izraelske vlasti i američke, koja im pruža podršku.

Građani su pozvali da se odmah prekine blokada Gaze i odali počast Palestincima koji su izgubili život tokom demonstracija koje se posljednjih sedmica održavaju na tom području. U rukama su nosili palestinsku zastavu.

Broj mrtvih tokom demonstracija koje se na Zapadnoj obali održavaju svakog petka već pet sedmica povećan je na 46.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze peti petak zaredom mirno je protestovalo i obilježavaju Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Tokom protesta do sada je poginulo 46 Palestinaca, a ranjeno više od 6.000. Planirano je da protesti budu nastavljeni do sredine maja.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije