Muslimani i Jevreji zgroženi: Zabranjeno halal i košer klanje životinja

Radiosarajevo.ba
Muslimani i Jevreji zgroženi: Zabranjeno halal i košer klanje životinja
/ Foto: cdm/Ilustracija
Parlament Valonije, jedne od dvije najveće regije u Belgiji, izglasao je zabranu klanja neomamljenih životinja, odnosno, košer i halal mesa.

Kako piše Jerusalem PostOdbor za zaštitu okoliša belgijskog valonskog parlamenta donio je jednoglasnu odluku prema kojoj će zakon stupit na snagu u septembru 2019. godine.

Jevrejske i muslimanske vjerske vođe nakon ove odluke rekli su da se radi o 'čistom uplitanju u vjerske slobode i ograničavanju prava muslimana i Jevreja da prakticiraju svoju vjeru u Belgiji'

Podsjećamo, jevrejski košer i muslimanski halal rituali zahtijevaju da mesar ubije životinju rezanjem grla i ispuštanjem krvi. 

Međutim, europski propisi zahtijevaju da se životinje prvo omami prije nego budu zaklane, ali odobravaju izuzeća po vjerskoj osnovi. Ova belgijska regija je odlučila da neće uvrstiti ta izuzeća u novi zakon.

I u Flandriji će klanje životinja bez omamljivanja biti zabranjeno od januara 2019. godine, a Danska, Švicarska i Novi Zeland već su zabranile ovakav način klanja životinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije