Musliman na čelu ministarstva finansija Velike Britanije

Radiosarajevo.ba
Musliman na čelu ministarstva finansija Velike Britanije
Foto: EPA-EFE / Sajid Javid

Novi britanski premijer Boris Johnson u srijedu je i zvanično dobio mandat od kraljice Elizabethe II. za formiranje nove vlade, a već su poznata neka imena novih ministara.

Jedan od njih je i 50-godišnji Sajid Javid koji će obnašati funkciju ministra finansija, dok je u prethodnoj vladi Therese May bio ministar unutrašnjih poslova, prenosi Agencija Anadoija (AA).

"Veoma sam počastvovan što sam imenovan za ministra finansija. Radujem se saradnji s timom Ministarstva finansija na pripremi za izlazak iz EU-a, ujedinjenju naše zemlje te realizaciji nevjerovatnih prilika u budućnosti", poručio je Javid putem društvenih medija nakon imenovanja na poziciju ministra finansija.

Javid potiče iz muslimanske migrantske porodice iz Pakistana, a prije ove funkcije obnašao je vrlo važne pozicije unutar nekoliko britanskih ministarstava, od ekonomije, medija pa do inovacija i unutrašnjih poslova.

Prije ulaska u politiku dugo godina je radio u finansijskom centru City of London, a 2009. godine se, kao član Konzervativne partije, aktivno počeo baviti politikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije