Muškarac uhapšen sa kanisterima benzina u katedrali Sv. Patricka

Radiosarajevo.ba
Muškarac uhapšen sa kanisterima benzina u katedrali Sv. Patricka
Foto: The New York Times / Policija ispred katedrale Sv. Patricka

Tridesetsedmogodišnji muškarac iz New Jerseya koji je nosio par punih kanistera benzina od dva galona uhapšen je u srijedu navečer nakon ulaska u katedralu Sv. Patricka u New Yorku, saopćila je policija, prenosi The New York Times.

Čovjek je ušao u katedralu neposredno prije 8 sati, ali ga je izbacio službenik za sigurnost crkve, kako kaže John Miller, zamjenik komesara za obavještajne poslove i borbu protiv terorizma. Kako je muškarac izlazio, nešto benzina se prosulo po podu.

Zatim je oficir obavijestio dva policajca izvan katedrale, koji su uhvatili čovjeka i počeli ga ispitivati. Dok je on bio kooperativan, njegovi odgovori su bili nekonzistentni i izbjegavajući, rekao je Miller na konferenciji za novinare.

"Njegova osnovna priča bila je da je prolazio kroz katedralu da bi došao do Madison Avenije gdje je ostao bez benzina", rekao je gospodin Miller. “Pogledali smo vozilo. Nije bilo benzina, i tada je uhapšen."

Muškarac je također nosio dvije flaše zapaljive tečnosti i dva kanistera butana, rekao je gospodin Miller. Čovjek je bio nepovrijeđen i crkva je bila neoštećena.

„Muškarac je zaustavljen dok je pokušavao da dođe u katedralu“, navodi se u saopštenju nadbiskupije New Yorka. "Zatim je predat policiji. Ništa se nije dogodilo unutar katedrale."

Protiv njega je odmah podignuta optužnica. "On je poznat policiji", rekao je Miller, bez objašnjenja.

Ova scena izazvala je veliko prisustvo policije. Oko desetak policajaca okupilo se na uglu Pete avenije i 50. ulice u Midtownu, dok je drugi oficir usmjerio saobraćaj na uglu. Još pola tuceta oficira stajalo je ispred ulaza u crkvu.

Slučaj se dogodio dva dana nakon što je požar probio katedralu Notre-Dame u Parizu, jednog od najpoznatijih spomenika tog grada. Istražitelji još uvijek razmatraju specifičan uzrok te vatre, iako se smatralo da je slučajna.

Katedrala Sv. Patricka može primiti oko 2.200 ljudi i otvara svoja vrata u maju 1879. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije