Muškarac preminuo deset dana nakon što je pojeo guštera

Radiosarajevo.ba
Muškarac preminuo deset dana nakon što je pojeo guštera
FOTO: Facebook / Daivd Dowell

Deset dana nakon što je pojeo guštera, David Dowell iz Brisbanea u Australiji je preminuo uslijed salmonella infekcije, navodi portal Unilad.

Guštera je pojeo na božićnoj zabavi 1. decembra prošle godine. Dan poslije se nije osjećao dobro. Mislio je da je riječ o mamurluku. Njegovo zdravstveno stanje se dodatno zakomplikovalo, što je zabrinulo njegovu porodicu koja je zatražila pomoć.

Deset dana kasnije ovaj 34-godišnjak je preminuo. Ljekari su mu dijagnosticirali salmonella infekciju.

Njegova sestra Hannah ga je opisala kao sjajnu osobu, te istakla da su njegova djeca izgubila najboljeg oca ikada.

Prisjetila se i trenutka kada se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo.

"U ponedjeljak je njegovo zdravlje bilo znatno narušeno. Počeo je povraćati zelenu tekućinu. Tada smo shvatili da moramo tražiti pomoć ljekara. Kada smo došli u hitnu pomoć rekli su nam da je riječ o stomačnim problemima ne misleći da ga pošalju u bolnicu. Mi smo im kazali da nije riječ o tome insistirajući da ga zbrinu u bolnici", ispričala je Hannah.

U bolnici su mu 4. decembra dijagnostiricarli salmonella infekciju. Porodica je mislila da je riječ o infekciji uzrokovanoj piletinom. Ali, njegova partnerica Allira je naglasila da je na zabavi David pojeo guštera.

"Davidova partnerica je rekla ljekarima šta se desilo. Ali, ni sama nije prisustvovala trenutku kada je on to uradio... David nikada nije spomenuo da je konzumirao guštera", navela je njegov sestra.

Govoreći o simptomima infekcije, ukazala je na to da su bili slični onima koje imaju trudnice - njegov urin je bio taman, a tekućina koju je povraćao zelena. U međuvremenu, pojavili su se problemi s plućima.

"Kada sam ga vidjela, bio je u apsolutnoj agoniji. Mama je pitala ljekare mogu li ga operisati. Oni su rekli da to nisu u mogućnosti uraditi", rekla je Hannah.

Davidova majka Michelle tvrdi da je neka tečnost izlazila iz njegovih usta.

"Testisi su mu bili natečeni, ali su doktori rekli da je to normalno", navela je Michelle.

David je preminuo tokom operacije pretpivši oštećenja organa. Porodica smatra upitnim odluke koje je donosila bolnica.

"Hirurg je kazao da se mora odmah operisati. Pitali smo doktore zašto mu nisu ugradili kateter, na šta su oni odgovorili da uopšte nisu razmišljali o tome. Morali smo iznaći način kako da olakšamo njegovu bol. Bio je u komi. Kada su ga prebacili na intenzivnu njegu, onda smo shvatili da je situacija ozbiljna. Želim pravdu za njega...", rekla je Davidova majka.

Bolnica 'Mater' je izrazila saučešće porodici, te poručila da je u izvještaju mrtvozornika navedeno da su mu pružili odgovarajuću pomoć.

Kako su kazali, nisu u mogućnosti detaljnije komentarisati ovaj slučaj zbog privatnosti pacijenta.

Hannah je savjetovala ljudima da ozbiljno shvate salmonellu, navodi Unilad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije