Muhammad Ali sahranjen u rodnom gradu

Anadolija
Muhammad Ali sahranjen u rodnom gradu
Bokserska legenda Muhammad Ali danas je ukopan na groblju Cave Hill u Louisvillu.

Nakon što je jučer klanjana dženaza, povorka automobila s tijelom bokserskog velikana prošla je danas ulicama Alijevog rodnog grada nakon čega je tijelo dovezeno na groblje Cave Hill.

Na hiljade ljudi okupilo se na ulicama i ispred groblja kako bi prisustvovali posljednjem oprošraju od ovog bokserskog velikana.

Samoj ceremoniji ukopa Muhammada Alija prisustvovali su samo članovi porodice i njegovi najbliži prijatelji.

Tabut s tijelom boksera iz kuće slavnog boksera do vozila nosili su Mike Tyson, Lennox Lewis, Will Smith i najbliži članovi porodice Muhammada Alija.

Kako bi odali počast Muhammadu Aliju, u Louisville su stigli mnogi svjetski zvaničnici, kao i ikone američke pop kulture.

Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitaliziran zbog respiratornih problema preminuo je 3. juna u 74. godini u bolnici u Phoenixu.

Od početaka karijere pokazivao je izniman talenat za boks. Praktikovao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.

U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonnyja Listona.

Tokom svoje karijere je u 61 meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr. je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije