Može li bašlija spojiti ono što Trump želi razdvojiti?

Radiosarajevo.ba
Može li bašlija spojiti ono što Trump želi razdvojiti?
Na predsjedničkim izborima pobjeda Donalda Trumpa u Americi donijela je nekima sreću, nekima razočaranje, a nekima strah.

Među uplašenima su Afroamerikanci, crnci i muslimani koje brinu zbog mjera koje bi prvi čovjek SAD-a mogao poduzeti. 

Prvi Trumpovi intervjui opravdavaju očekivanja da će voditi radikalnu politiku. Ali uplašeni i marginalizirani nisu sami, podršku im daju brojni građani SAD-a, netolerantni na bilo kakav oblik diskriminacije.

Trump je u kampanji poručio da će muslimanima zabraniti ulazak u SAD, a njegove brojne seksističke i rasističke izjave mnogi su vidjeli kao opasnu prijetnju po svoju sigurnost.

Strah brojnih imigranata u Americi bio je opravdan, jer je američki predsjednik u intervjuu u emisiji 60 minuta američke TV mreže CBS, koji će se emitirati večeras, izjavio "da planira odmah deportirati između dva i tri miliona imigranata koji nemaju dokumenta za boravak u SAD-u".

"Ono što ćemo učiniti jeste da ćemo protjerati osobe koje su kriminalci i imaju kriminalni dosije, članove bandi, dilere droge, dosta tih ljudi, vjerovatno dva miliona, a moglo bi da bude čak i tri miliona, protjerat ćemo ih iz naše zemlje ili ćemo ih zatvoriti. Ali, protjerat ćemo ih, oni su ovdje ilegalno", poručio je Trump, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik, na žalost mnogih, ostaje dosljedan predizbornim obećanjima. A u moru protesta protiv njegovog trijumfa, pojavio se jedan simboličan. 

Veliki broj ljudi u Americi stavlja pribadaču ili bašliju na odjeću, i time se deklarira kao saveznik svakog ko se u ovom trenutku u SAD-u boji za svoju sigurnost, bilo da su u pitanju žene, pripadnici etničkih ili rasnih manjina. 

"Uz vas smo", poručuju nošenjem ovog simbola solidarnosti. Te riječi dosta znače, jer mnogi pripadnici manjina na društvenim mrežama otkrivaju da su nakon Trumpove pobjede doživjeli nasilje. U pojedinim dijelovima SAD-a pojavili su se rasistički grafiti.

Pokret koji na društvenim mrežama prati hashtag #safetypin podsjeća Amerikance, ali i sve ostale ljude, da je za solidarnost dovoljan mali gest. Inspiriran je pokretom koji se u Velikoj Britaniji desio nakon Brexita.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije