"Možda me mama nije htjela udariti": Potresna priča o djetinjstvu ubijenog dječaka

Radiosarajevo.ba
"Možda me mama nije htjela udariti": Potresna priča o djetinjstvu ubijenog dječaka
Foto: Daily Mail / Nestali Andrew AJ Freund

"Možda me neko udario kaišem. Možda me mama nije htjela udariti."

Ove jezive, zastrašujuće rečenice rekao je svom ljekaru 5-godišnji Andrew AJ Freund, dječak čije je tijelo otkriveno prošle sedmice, nekoliko dana nakon što su roditelji prijavili njegov nestanak, a za njim je tragala cijela SAD, uključujući i FBI.

Roditelji ubili vlastitog sina, zamotali ga u foliju i zakopali nedaleko od kuće
Preokret u priči: Policija misli da nestali 5-godišnjak nikad nije izašao iz kuće

Nažalost, bez obzira na ove rečenice i činjenicu da je socijalna služba čak 27 puta posjetila ovu obitelj, dječak AJ, koji je rođen sa opijatima u svom organizmu, ubijen je.

Njegovi roditelji, 60-godišnji advokat Andrew Freund i majka JoAnn Cunningham (36), uhapšeni su zbog ubistva i zlostavljanja djeteta.

Dva zaposlenika socijalne službe suspendirana su i u toku je istraga.

Kako se doznaje u danima nakon što je otkriveno dječakovo tijelo, koje je bilo zamotano u kese i ukopano u plitki grob, njegova majka imala je prethodno licencu za hranitelja, koju joj je dala socijalna služba. Dok je bila hraniteljica, prije AJ-ovog rođenja, dva puta je prijavljena vlastima. Jednom zbog neadekvatnog nadzora, drugi put zbog zanemarivanja. Obje prijave su odbačene.

Posljednji put je socijalnoj službi prijavljena 18. decembra prošle godine, zbog zanemarivanja i AJ-a i njegovog 4-godišnjeg brata.

Osoba koja je pozvala socijalnu službu rekla je da su dječaci prekriveni ranama i modricama. Policija je, nakon prijave, posjetila obitelj i zabilježila veliku modricu na Aj-ovom kuku, srušen plafon, uništen pod i dječiju sobu koja je smrdila na pseći urin.

Majka, koja je sada sedam mjeseci trudna s četvrtim djetetom, uhapšena je tada, ali ne zbog porodičnog nasilja, već zbog toga što je vozila neregistrirano vozilo. Dječaci su tada smješteni u hraniteljsku obitelj. 

Kada su policajci ispitali dječake, maleni AJ je rekao da je modricu dobio kada se igrao s kućnim psom. Majci su potom dozvolili da ponovo uzme dječake, pod uslovom da AJ-a odvede ljekaru. Ona ga jeste odvela ljekaru, ali ljekar nije mogao odgonetnuti kako je modrica nastala.

"Ljekar je prijavio da je povreda mogla nastati zbog psa, ali i zbog kaiša ili igranja američkog fudbala", pribilježeno je tada. 

No, upravo je na tom pregledu, maleni Andrew kazao: "Možda me neko udario kaišem. Možda me mama nije htjela udariti."

Sutradan su ponovo socijalni radnici provjerili dom. Zatekli su neuredne sobe, ali je plafon bio popravljen i dječija soba "nije više toliko smrdila na urin".

Na kraju su odbacili prijavu i nisu više imali kontakta sa obitelji sve do 18. aprila, kada je prijavljen nestanak mališana. Tada je mlađi brat ponovo odveden hraniteljskoj obitelji, a Andrewovo tijelo je pronađeno zakopano u obližnjem polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije