Moć se sastala u Parizu: Pogledajte susret i pozdrav Putina i Trumpa

Radiosarajevo.ba
Moć se sastala u Parizu: Pogledajte susret i pozdrav Putina i Trumpa
Foto: EPA-EFE / Susret Putina i Trumpa s ostalim liderima u Parizu na obilježavanju 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata

U Parizu se trenutno održava svečanost u povodu obilježavanja 100 godina od završetka prvog svjetskog rata. Više od 70 lidera zemalja svijeta stiglo je u prijestonicu Francuske. U Parizu je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Bakir Izetbegović među zvanicama na svečanoj večeri kod Emmanuela Macrona

Inače, komemoracija je počela sa zakašnjenjem. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump došao je odvojeno, a kolonu automobila pokušale su zaustaviti aktivistkinje organizacije Femena koje su preskočile zaštitnu ogradu. Pariška policija i osiguranje brzo su reagirala i feministkinje su uhapšene.

Na centralnu ceremoniju posljednji je došao predsjednik Rusije Vladimir Putin. Njemačka kancelarka Angela Merkel je bila pozicionirana između mjesta za Trumpa i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Predsjednik Rusije podravio se s prvim čovjekom SAD i njemačkom kancelarkom. Putin se rukovao sa Trumpom, zatim i Melanijom, nakon čega ga je Trump potapšao po ruci. 

Putin je potom stao pored prve dame Francuske Brigitte Macron.

Putin bi danas trebalo da se sastane s Trumpom na marginama proslave Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, javili su ruski mediji pozivajući se na neimenovane izvore.

Isti izvori navode da Putin tokom susreta sa Trumpom neće postaviti pitanje sankcija Rusiji, ali da postoji mogućnost razgovora o Sporazumu o kontroli raketa srednjeg dometa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije