Misteriozni virus iz Kine: 4 mrtvih, potvrđeno i ono od čega su svi strahovali

Radiosarajevo.ba
Misteriozni virus iz Kine: 4 mrtvih, potvrđeno i ono od čega su svi strahovali
Foto: EPA-EFE / Pregled putnika na aerodromu

Zvaničnici u Kini počeli su borbu protiv misterioznog koronavirusa zbog kojeg je već četvoro ljudi umrlo, a stotine (teško) bolesne.

Nažalost, potvrđena je i informacija od koje su svi strahovali, a to je da virus može preći s čovjeka na čovjeka.

Podsjetimo vas, kad smo prvi put pisali o ovom virusu, istražitelji su tvrdili da to nije slučaj:

Misteriozni virus uznemirio Kinu i ostatak svijeta: Čudno žarište je u Wuhanu

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je da svi ulože maksimalne napore da se spriječi širenje virusa - u Kini su dosad registrirane 224 osobe koje su oboljele od ovog virusa. 

Nažalost, svjetski naučnici strahuju da danas - mjesec dana nakon što je virus otkriven - napori da se isti suzbije dolaze isuviše kasno, a sve zbog spore kineske birokracije koja nije uspjela donijeti odgovarajuće mjere na vrijeme, piše CNN. 

Prvi slučajevi otkriveni su u kineskom gradu Wuhanu 12. decembra, a kasnije su povezani s tržnicom u gradu na kojoj se prodaju ribe i morski plodovi, ali i zečevi, kokoške i sl. 

No, do ove sedmice, oboljeli su otkriveni u Pekingu, Šangaju, Shenzhenu - tri najveća i najprometnija grada u Kini. Sumnja se i da su oboljeli stigli do Yunnana, Sichuana, Guangxija i Shandonga. Veliki problem je to što u narednim danima počinje slavlje kineske Nove godine, kada milioni Kineza putuje diljem zemlje, ali i van Kine...

Van Kine, virus se zasad proširio na Tajland, Japan i Južnu Koreju

Aerodromi diljem Azije počeli su mjeriti tjelesnu temperaturu putnika, a to je startalo i u nekoliko zračnih luka u SAD-u: New York, San Francisco i Los Angeles. 

Treba naglasiti i da su naučnici već počeli raditi na vakcini, ali ista će u prvu fazu testiranja ući tek za nekoliko mjeseci, pa bi vakcina mogla biti dostupna tek za više od godinu dana...

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) sutra će organizirati hitni sastanak na kojem će odlučiti da li novi virus predstavlja ozbiljnu prijetnju globalnom zdravlju. 

Preporuke WHO-a!

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podsjetila je stanovništvo i zdravstvene radnike na osnovne principe za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija:

• Potrebno je izbjegavati bliski kontakt s ljudima koji pate od akutnih respiratornih infekcija

• Preporučuje se često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom

• Izbjegavanje nezaštićenog kontakta s životinjama.

• Preporučeno je da osobe sa simptomima akutne respiratorne infekcije treba da vode računa o tome da kašlju na dovoljnoj udaljenosti te prilikom kašljanja i kihanja usta prekrivaju maramicama za jednokratnu upotrebu.

• Sve zdravstvene ustanove da poboljšaju standardne prakse prevencije i kontrole u bolnicama, posebno u odjelima za hitne slučajeve

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije