Velika Britanija / Minutom šutnje grad Coventry odao počast žrtvama genocida u Srebrenici

11. 07. 2019. u 16:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares:157

Današnji dan, 11. juli je dan kada prorade emocije, dan kada trebamo pokazati poštovanje žrtvama, ali i saosjećanje sa živima.

Na genocid u Srebrenici podsjeća se s tugom i bolom širom svijeta, posebno u Evropi, gdje je 11. juli proglašen Danom komemoracije za žrtve Srebrenice.

U gradu Coventry je u 11. sati održan Minut šutnje u znak sjećanja na genocid u Srebrenici i sve žrtve rata u BiH.

Na ovaj način, Bosanci i Hercegovci koji su se okupili u zgradi općine Coventry zajedno sa predstavnicima građanskih vlasti, su poslali poruku mira i poručili da se genocid ne smije zaboraviti i da treba spriječiti da se ponovo dogodi bilo gdje u svijetu.

Predstavnici građanskih vlasti, George Duggins, predsjednik općine, Martin Reeves, izvšni direktor općinskog vijeća, te Lynette Kelly općinski vijećnik iz Koventrija su svojim prisustvom podržali Minut Šutnje.

“Žrtve genocida u Srebrenici nikada ne smijemo zaboraviti. Ne zaboravimo i ne dozvolimo da se tako nešto ponovi, jer ako zaboravimo, onda postoji opasnost da se ponovi”, poručio je George Duggins.

Hvala bh. zajednici iz grada Coventry koji su odvojili svoje vrijeme da Minutom šutnje dostojanstveno odamo počast žrtvama genocida.

Jer upravo nas ljudima čine humanost, solidarnost i empatija. Zato danas tugujmo i časno poštujmo tugu i bol onih koji su ostali bez svojih najmilijih.

Zahvaljujemo se općini Coventry na organizaciji ovakvog okupljanja, naročito Lynnette Kelly, koja čak više od dvije decenije potpomaže bh. zajednicu u Velikoj Britaniji. U više navrata posjetila je BiH i Srebrenicu.

NEMA KOMENTARA