Ministar Zarif otkrio planove Irana nakon napada na američke baze

Radiosarajevo.ba
Ministar Zarif otkrio planove Irana nakon napada na američke baze
Foto: EPA-EFE / Mohammad Javad Zarif

Iranski ministar vanjskih poslova izjavio je u srijedu da je njegova zemlja „završila“ s napadima na američke snage i „ne žele eskalaciju ili rat“ nakon što su ispalili više od 209 balističkih raketa na dvije vojne baze u Iraku gdje su stacionirane američke trupe.

Ministar, Mohammad Javad Zarif, svoje je komentare objavio na Twitteru nakon što je Iran izveo napade kao odgovor na ubistvo general-majora Qassima Suleimanija, piše New York Times.

Visoki irački odbrambeni zvaničnici koji sarađuju sa komandom Sjedinjenih Država rekli su da u napadima nije ubijen nijedan Amerikanac ili Iračanin.

Rouhani otkrio: Ovo je glavni cilj Irana

U kratkom saopćenju objavljenom u srijedu ujutro, Zajednička komanda u Bagdadu, koja uključuje i iračke trupe i vojnike međunarodne koalicije, istakla je da niti jedna od umiješanih država „nije zabilježila gubitke“.

Na brifingu u Washingtonu, jedan zvaničnik rekao je da Pentagon „nije imao potvrdu“ da je bilo koji Amerikanac ubijen.

Australija, Britanija, Danska, Poljska i Švedska, čije su trupe smještene u Iraku zajedno s američkim snagama, također su rekli da niko od njihovih vojnika nije ubijen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije