Ministar unutrašnjih poslova Francuske protiv zabrane burkinija

Anadolija
Ministar unutrašnjih poslova Francuske protiv zabrane burkinija
Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve smatra da bi donošenje zakona o zabrani nošenja burkinija u Francuskoj bilo "neustavno i neefikasno", te da bi potpirilo tenzije između zajednica.

Ova reakcija francuskog ministra dolazi nakon odluke najvišeg upravnog suda, Državnog vijeća, da van snage stavi odluku grada Villeneuve-Loubeta o zabrani burkinija. Kako piše britanski "The Guardian", "pitanje burkinija" postalo je političko pitanje uoči predsjedničkih izbora u Franucuskoj naredne godine gdje lideri i ljevice i desnice pozivaju na zakon koji zabranjuje "kupaći kostim za muslimanke".

Zabranu je podržao i bivši franucuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je, najavivši ponovnu kandidaturu, pozvao zakonodavstvo da izda zabranu za burkini.

Cazeneuve, sa druge strane, u intervjuu za dnevni list "La Croix" tvrdi da bi eventalno donošenje zakona o zabrani burkinija bilo štetno.

"To bi bilo neustavno i neefikasno. Također, to može stvoriti antagonizam i nepopravljivu tenzija među zajednicama. Nema potrebe za novim zakonom, trenutni zakon jasno iznosi francuski sekularizam", naglasio je ministar.

Osvrnuvši se na muslimane, kojih u Franucskoj ima pet miliona, Cazeneuve je dodao da "oni moraju sarađivati zbog tolerancije u kojoj svi trebaju živjeti". Oštre kritike uputio je opoziciji optuživši je da pokušava postići političke poene u vrijeme kada zemlju pogađa niz smrtonosnih napada.

"Pojedini lideri opozicije prave mnogo buke. Oni misle da je u trenutnoj situaciji kada imamo terorističke prijetnje, možemo odustati od temeljnih načela prava što je utvrđeno u Ustavu. Mislim da je to pogrešno", poručio je.

Nedavno su tri grada u Francuskoj (Sisco, Kan i Nica) izdala službenu zabranu za nošenje burkinija. Burkini predstavlja odjevni predmet dugih nogavica i rukava s kapuljačom umjesto marame, koji na plaži ili bazenu nose muslimanke sa hidžabom.

U Nici su tamošnje vlasti rekle da burkini "otvoreno pokazuje religijsku pripadnost u vrijeme kada je Francuska meta terorističkih napada". Vlasti Kana su burkini nazvale "uniformom koja je simbol islamskog ekstremizma". Grad Sisco uveo je zabranu nakon što je na jednog plaži došlo do tuče arapske porodice sa lokalnim mladićima, a sve zbog fotografisanja.

Inače, Francuska je bila prva evropska zemlja koja je zabranila nošenje burke na javnim mjestima. Vjeruje se da u toj zemlji, koja je dom za oko pet miliona muslimana, koji su time i najveća muslimanska manjina u Zapadnoj Evropi, samo oko 2.000 žena nosi burku. Francuska je od 2004. godine zabranila nošenje hidžaba u školama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije