Milioni Čileanaca protestirali na ulicama glavnog grada

Fena
Milioni Čileanaca protestirali na ulicama glavnog grada
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Protesti u Santiagu

Skoro milion Čileanaca mirno je protestovalo do kasno u noć u petak u prijestonici Santiagu, u najvećim protestima otkako je nasilje izbilo prije sedmicu dana zbog dugo vremena prisutne nejednakosti u toj južnoameričkoj zemlji.

Demonstranti su mahali nacionalnim zastavama, udarajući u posuđe drvenim kašikama i noseći transparente na kojima traže političke i društvene promjene hodajući ulicama nekoliko kilometara širom Santiaga kako bi se okupili na Plaza Italia u centru grada.

Saobraćaj, ionako poremećen štrajkom taksista koji protestuju zbog niskih cijena svojih usluga, potpuno je blokiran demonstracijama mase koja je zatvorila najveće gradske avenije. 

Do sredine večeri, većina ih se vratila kućama uoči policijskog časa koji je počeo u 23 sata.

Guvernerka Santiaga Karla Rubilar kazala je da je milion ljudi marširalo prijestonicom - više od pet posto ukupnog stanovništva zemlje. Protesti su se proširili i na ulice svakog velikog čileanskog grada, prenosi Reuters.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije