Mike Pence kod Erdogana: Turskom predsjedniku prenio je Trumpove prijetnje

Fena
Mike Pence kod Erdogana: Turskom predsjedniku prenio je Trumpove prijetnje

Američki potpredsjednik Mike Pence sastao se u četvrtak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom kako bi ga pokušao ubijediti da zaustavi ofanzivu na kurdske borce na sjeveroistoku Sirije. Turski zvaničnici rekli su da će se operacija nastaviti bez obzira na proteste širom svijeta.

Ofanziva je stvorila novu humanitarnu krizu u Siriji sa 200.000 raseljenih, sigurnosnu uzbunu zbog hiljada boraca Islamske države napuštenih u kurdskim zatvorima, javio je Reuters.

Američki predsjednik Donald Trump je optužen da je izdao borce koje predvode Kurdi, glavni partneri Washingtona u borbi za uništenje samoproglašenog kalifata Islamske države u Siriji, povlačenjem trupa s granice dok je Ankara pokrenula ofanzivu 9. oktobra.

Trump je svoj potez u srijedu branio kao "strateški sjajan". On misli da će Pence i turski predsjednik Erdogan imati uspješan sastanak, ali upozorio na sankcije i tarife koje će, ako sastanak ne bude uspješan, "biti pogubne za tursku ekonomiju".

Trump je Erdoganu poručio u pismu koje mu je poslao ranije da "ne izigrava siledžiju" i da se "ne ponaša kao budala".

Pence i državni sekretar Mike Pompeo nisu razgovarali s novinarima prije početka sastanka s Erdoganom, ali je zvaničnik rekao da će vjerovatno prenijeti iste američke zahtjeve.

"Međutim, pregovaranje s terorističkom organizacijom ili prekid aktuelne operacije nisu na dnevnom redu", kazao je neimenovani turski zvaničnik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije