Mijanmar pod pritiskom zbog Rohinja: Školski primjer etničkog čišćenja

Radiosarajevo.ba
Mijanmar pod pritiskom zbog Rohinja: Školski primjer etničkog čišćenja
FOTO: EPA / Ilustracija
Mijanmar je sve više izložen međunarodnom pritisku da prekine nasilje zbog kojeg je oko 300.000 pripadnika muslimanske manjine Rohinja izbjeglo u Bangladeš.

Sjedinjene Države pozivaju na zaštitu civila, a Bangladeš traži međunarodnu pomoć u rješavanju krize.

Vlada većinski budističkog Mijanmara tvrdi da se njezine snage bore protiv "terorista" i da čini sve kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Visoki dužnosnik UN-a Zeid Ra'ad Al Hussein optužio je vladu da "okrutnim vojnim operacijama" želi protjerati Rohinje iz zapadne pokrajine Rahine.

"Sadašnju situaciju nemoguće je potpuno procijeniti, ali čini se da se radi o školskom primjeru etničkog čišćenja", rekao je on u ponedjeljak zasjedanju UN-ova vijeća za ljudska prava u Ženevi.

Zeid je istaknuo da je užasnut izvještajima kako mijanmarska vojska postavlja mine na granici s Bangladešom i da se izbjeglice mogu vratiti samo ako dokažu državljanstvo, iako je poznato da ih je većina bez državljanstva.

"Ova mjera je cinični pokušaj da se prisilno raseli veliki broj ljudi, bez mogućnosti povratka", rekao je Zeid.

SAD je priopćio da nasilno raseljavanje Rohinja pokazuje da snage sigurnosti ne štite civile. Washington snažno podupire tranziciju Mijanmara iz dugogodišnje vojne diktature u demokratiju koju predvodi dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung San Kyi.

"Pozivamo mjanmarske vlasti da poštuju vladavinu prava, zaustave nasilje i raseljavanje civila iz svih zajednica", priopćila je Bijela kuća.

Oko 313.000 muslimana Rohinja pobjeglo je u susjedni Bangladeš nakon napada 30-tak militanata na policijske postaje krajem augusta koji je izazvao oštar odgovor vladinih snaga.

U posljednjih 16 dana u Bangladeš stiže oko 20.000 ljudi, pokazuju podaci Međunarodne organizacije za migracije.

Vlada u Mijanmaru smatra oko milion Rohinja ilegalnim migrantima iz Bangladeša i uskraćuje im državljanstvo, iako brojne obitelji ondje žive generacijama.

U nedjelju je militantna skupina Vojska za spas Rohinja Arakana (ARSA) proglasila jednomjesečno primirje protiv mijanmarskih snaga, no njihov apel odbila je mijanmarska vlada.

"Ne pregovaramo s teroristima", napisao je na Twitteru Zaw Htay, predstojnik ureda državnog savjetnika.

Najnovije nasilje u pokrajini Rahin počelo je prije 12 dana kad su pobunjenici Rohinje napali desetke policijskih postaja i vojnih baza. U sukobima i silovitom vojnom odgovoru ubijeno je najmanje 400 ljudi i počeo je egzodus u Bangladeš.

Mijanmarsku čelnicu i Nobelovku Aung Sang Suu Kyi zapadni kritičari optužuju da se ne zauzima za muslimansku manjinu u zemlji koja se dugo žali da je žrtva progona, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije