Microsoft: Hakerski napad treba smatrati kao "poziv na buđenje"

Radiosarajevo.ba
Microsoft: Hakerski napad treba smatrati kao "poziv na buđenje"
Hakerski napad koji je od petka pogodio 150 zemalja, vlade zemalja širom svijeta trebaju smatrati kao "poziv na buđenje", navodi kompanija Microsoft, prenosi BBC.

Microsoft ističe da bi hakeri mogli prodrijeti u dobro čuvane baze podataka te pristupiti softverima, a što može poslije izazvati velike i nesagledive posljedice.

Kompanija navodi da najnoviji virus iskorištava propust u Microsoft Windows programima te da je ukraden od američke obavještajne službe. Strahuje se da bi novi napadi mogli početi već danas kada ljudi dođu na posao, iako je već nekoliko napada do sada prijavljeno.

Mnoge firme su angažirale stručnjake koji rade preko vikenda za sprečavanje novih virusa. Virus je preuzeo kontrolu nad datotekama korisnika i zatražio 300 dolara kako bi vratio pristup. Širenje virusa nakratko je prekinuto preko vikenda, ali predah može biti samo kratak, upozoravaju stručnjaci. Do sada je zaraženo više od 200.000 računara.

Ranije je istaknuto da je gobalni hakerski napad takozvanim ucjenjivačkim softverom (ransomware) mnogo veći nego što se pretpostavlja. Reagirali su i svjetski zvaničnici.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je da nisu samo britanske bolnice bile meta hakerskog napada, već da je riječ o međunarodnom kibernetičkom napadu koji je ugrozio više zemalja i organizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije