Miami: Otkriveno pet novih slučajeva zaraze virusom zika

Anadolija
Miami: Otkriveno pet novih slučajeva zaraze virusom zika
EPA / Ilustracija
U gradu Miami u saveznoj američkoj državi Floridi ljekari su dijagnosticirali pet novih slučajeva zaraze opakim virusom zika.

U uredu guvernera Floride danas je održan sastanak na kojem su razmatrane potrebne mjere prevencije, a guverner Rick Scott saopćio je da su početkom ove sedmice ljekari u Miamiju dijagnosticirali zarazu virusom zika kod još pet pacijenata.

U Miamiju je i prošle sedmice otkrivena zaraza kod pet pacijenata, a neki priobalni dijelovi tog grada proglašeni su rizičnim za širenje virusa koji je od prošle godine do sada otkriven kod 41 pacijenta u tom američkom gradu.

Jedna od pet posljednje zaraženih osoba dolazi iz turističkog kvarta Tampa Bay koji je do sada bio izvan priobalnog pojasa označenog rizičnim.

Guverner Scott kazao je da je od federalne američke vlade zatražio veću podršku u borbi protiv širenja virusa zika.

Uporedo s tim, nadležne službe u Miamiju već su počele vršiti određene dezinsekcije iz zraka u najrizičnijim područjima.

U priobalnom pojasu označenom rizičnim za širenje virusa nalazi se devet škola u kojima je učenicima podijeljena veća količina sprejeva protiv ujeda komaraca, koji su inače glavni prenosnici virusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije