Merkel s Abbasom: Dvije države, Palestina i Izrael, jedino razumno rješenje

Fena
Merkel s Abbasom: Dvije države, Palestina i Izrael, jedino razumno rješenje
/ Foto: Anadolija
Kancelarka Angela Merkel u petak je potvrdila obavezivanje Njemačke na dvodržavno rješenje za mir na Bliskom istoku, pojačavajući nade među Palestincima da će ona još raditi na postizanju budućeg mirovnog sporazuma.

"Još ne vidim razumne alternative cilju dvodržavnog rješenja" izjavila je  Merkel nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Berlinu.

Palestinske vlasti bile su revoltirane sredinom februara kada je američki predsjednik Donald Trump odustao od dvodecenijske američke podrške dvodržavnom rješenju, rekavši samo da će podržati bilo kakav mirovni sporazum kojim budu zadovoljni i Izraelci i Palestinci.

Mirovni proces u regiji praktično je zaustavljen nakon što bivši američki državni sekretar John Kerry nije uspio u naporima da reaktivira razgovore između dvije strane zasnovane na uspostavi palestinske države koja bi egzistirala pokraj  Izraela.

Izraelska budućnost kao "jevrejske i demokratske države" ne može se održati bez stvaranja palestinske države, upozorila je  Merkel.

Ona je također nazvala širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali preprekom ka postizanju mira.

Abbas se zahvalio Merkel na "materijalnoj, političkoj i moralnoj podršci Palestini" njene zemlje i zauzvrat je ponudio Njemačkoj podršku u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ponovio je svoj zahtijev za okončanjem izraelske okupacije i zatražio je od svih strana u sukobu da se angažuju u dijalogu istovremeno odbacujući nasilne metode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije