Merkel o Trumpu: Deprimirajuće je, ali ovo nije kraj G7

Radiosarajevo.ba
Merkel o Trumpu: Deprimirajuće je, ali ovo nije kraj G7
EPA / Slika sa sastanka G7

Činjenica da je američki predsjednik Donald Trump povukao podršku zajedničkom priopćenju čelnika grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 otrežnjuje i deprimira, kazala je u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Teško je, deprimirajuće ovaj put, ali to nije kraj grupe G7, kazala je njemačka kancelarka u rijetkom intervjuu za javnu televiziju ARD.

"Ne želim više zaoštravati naš odnos", dodala je Merkel, naglasivši da je izraz "deprimirajuće" sam po sebi snažan kada je ona u pitanju, ironično se referirajući na svoje tradicionalno smirene javne nastupe, prenosi Hina.

Američki predsjednik napustio je ovaj skup ranije kako bi otputovao u Singapur, gdje će se sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

Neposredno nakon odlaska američki predsjednik povukao je u nizu ljutitih poruka na Twitteru podršku usuglašenom tekstu priopćenja sa samita G7 u kojem se obično slave zajedničke vrijednosti zapadnog svijeta pod američkim vodstvom.

Komentirajući prijetnju američkog predsjednika uvođenjem carina na uvoz automobila, što bi posebno teško pogodilo njemačku automobilsku industriju, Merkel je odgovorila da "ćemo morati dobro promisliti što nam je činiti".

"Valja se nadati da će Europska unija ponovo nastupiti jedinstveno kao što je učinila i ovaj put", dodala je njemačka kancelarka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije