Meral Aksener: Osnovala Božiju stranku da sruši Erdogana

Fena
Meral Aksener: Osnovala Božiju stranku da sruši Erdogana
Ugledna turska političarka i bivša ministrica objavila je u srijedu da formira novu stranku koja bi mogla predstavljati značajan izazov predsjedniku Tayyipu Erdoganu na izborima koji će biti održani u roku od dvije godine.

Bivša ministrica unutrašnjih poslova Meral Aksener, koja se bezuspješno suprotstavila Erdoganovim naporima za širim predsjedničkim ovlastima na referendumu u aprilu prošle godine, izjavila je da je Turskoj potrebna promjena nakon 15 godina vladavine njegove stranke AK.

Njenu stranku Iyi (Božija stranka) mnogi u Turskoj smatraju potencijalno jednim od najvećih izazivača Erdoganu na parlamentarnim izborima planiranim za 2019., ali je ona započela s podrškom samo male grupe iz stranke AK. 

Samo pet članova parlamenta koji broji 550 poslanika pridružilo se novoj stranci, iako anketarske agencije tvrde da bi mogla pridobiti pristalice nekoliko stranaka među kojima konzervativne i u islamizmu ukorijenjene AK stranke, kao i sekularnih i nacionalističkih grupa.

"Turska i njen narod su umorni, država slabi i javni poredak se urušava. Nema drugog puta osim promjene političke atmosfere. Mi smo izlaz, vi ste izlaz. Taj put je turski narod od 80 miliona ljudi. Naš narod je jasno poručio kako želi novu vladu", izjavila je Aksener na ceremoniji u Ankari na kojoj je objavljeno pokretanje njene stranke.

Ajsener je izbačena iz stranke Nacionalistički pokret (MHP) nakon što je pokrenula bezuspješni pokušaj da svrgne stranačkog čelnika Devleta Bahcelija, čija je podrška pomogla Erdoganu da ostvari tijesnu pobjedu na referendumu na kome su proširene njegove ovlasti. 

Od izbacivanja iz stranke, 61-godišnja Aksener postala je jedan od najuglednijih glasova u zemlji, često kritikujući Erdogana i njegovu vladu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije