Mediji: Poginuo agent CIA-e koji je organizirao likvidaciju Qaseema Soleimainija

Agencije
Mediji: Poginuo agent CIA-e koji je organizirao likvidaciju Qaseema Soleimainija

Iranski mediji prenijeli su informacije da je visoki oficir američke CIA-e Michael D'Andrea koji je, prema preliminarnim podacima organizirao ubistvo iranskog generala Qaseema Soleimainija, poginuo u Afganistanu.

Iranska agencija tvrdi da je oficir CIA-e poginuo u padu američkog vojnog aviona Bombardier/Northrop Grumman E-11A u Afganistranu.

Vojska SAD priznala: U Afganistanu je pao naš avion, pronađena tijela pilota

Predstavnici Oružanih snaga SAD-a, poslije nekoliko sati spekulacija, priznali su da se u Afganistanu srušio njihov avion Bombardier Global 6000 E-11A, prenosi RTS. Lokalne vlasti navode da su pronađena tijela dvojice pilota. Avion je pao u pokrajini Ghazni, u centralnom dijelu Afganistana, nakon čega su talibani saopćili da su "oborili letjelicu koja je prevozila američke vojnike".

Mediji su prenijeli da je D'Andrea učestvovao u potrazi i za Osamom Bin Ladenom, te da je jedan od najvažnijih ljudi CIA-e u tom dijelu planete. Iranska sredstva informiranja pri tome ne iznose nikakve dokaze za ove tvrdnje.

D'Andra se pridružio CIA-i 1979. godine, a većinom je učestvovao u operacijama na Bliskom Istoku, te je ubrzo dobio nadimak Ajatolah Majk. Neki ga takođe nazivaju Tamni princ.

Načelnik Generalštaba američkog ratnog vazduhoplovstva general David  Goldfein potvrdio je da je SAD u Afganistanu izgubila avion za komunikacione mreže Bombarder E-11A.

On nije detaljno objasnio uzrok pada i rekao je da za sada nisu dostupne informacije o žrtvama.

Podsjetimo, komandant elitne iranske jedinice pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Qaseem Soleimaini poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu.

Administracija u Washingtonu je ubistvo Suleimanija objasnila time što je on pripremao napade na američke ambasade.

Predsjednik Donald Trump je saopštio da je riječ o četiri konkretne ambasade, ali nije imenovao zemlje u kojima se one nalaze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije