Mapa: U kojim je zemljama zabranjen hidžab

Radiosarajevo.ba
Mapa: U kojim je zemljama zabranjen hidžab
/ Dina Tokio
Slučaj učiteljice u jednoj državnoj školi u Berlinu pokrenuo je diskusiju o tome je li moralno i ispravno zabraniti nošenje marame, a odobriti nošenje krsta i obratno.

Naime, učiteljica koja radi u školi u Weddingu, dijelu Berlina, tokom nastave je nosila lančić s krstom, zbog čega je od školske uprave dobila službeni nalog kojim joj se zabranjuje nošenje spomenutog privjeska.

Uprava se tako pozvala na zakon koji zabranjuje svim djelatnicima u javnim ustanovama da nose vjerske simbole u službi, bez obzira na religiju, piše Al Jazeera.

Ovaj slučaj desio se mjesec dana nakon što je Evropski sud pravde odlučio da poslodavci mogu zabraniti radnicima da nose "vidljiva politička, ideološka ili religijska obilježja", uključujući hidžab.

Sud je donio odluku u slučajevima dviju žena zaposlenih u Belgiji i Francuskoj koje su otpuštene jer su odbile skinuti marame koje nose neke muslimanke.

Pitanje nošenja marame na radnom mjestu sporno je u nekoliko evropskih država, posebno u Francuskoj, koja pridaje veliki značaj odvajanju državnih i vjerskih institucija. U toj državi sve više pristalica ima ekstremno desničarska stranka Nacionalni front, koja se protivi imigraciji.

Posljednji u nizu pokušaja osporavanja nošenja hidžaba na javnim mjestima jest poziv lidera britanske stranke UKIP da se zabrani pokrivanje lica u toj zemlji.

Odijevanje muslimanki bilo je tema spora Visokog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), koje je, uprkos protivljenju Islamske zajednice, potvrdilo odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Vijeće muftija smatra da se takva odluka odnosi na vjerske slobode i prava žena muslimanki koje nose hidžab.

U interaktivnoj mapi, koju donosi Al Jazeera, prikazano je u kojim je zemljama zabranjeno nositi hidžab na institucionalnom, nacionalnom ili regionalnom nivou, gdje je ta zabrana ukinuta, a gdje je hidžab obavezan.

Mapa_svijet_hidzab_PRTSC_AlJazeera.png - Mapa: U kojim je zemljama zabranjen hidžab

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije