Malezija: Toplotni val zatvorio 250 škola, temperature više od 37 stepeni

Radiosarajevo.ba
Malezija: Toplotni val zatvorio 250 škola, temperature više od 37 stepeni

Više od 250 malezijskih škola zatvoreno je u ponedjeljak zbog toplotnog vala izazvanog vremenskim fenomenom El Nino, koji je ostavio teške posljedice po proizvodnju hrane i izazvao je nestašice vode u brojnim zemljama.

Vlasti su naredile zatvaranje škola u državama Perlis i Pahang nakon što su temperature porasle iznad 37 stepeni celzija tokom 72-satnog perioda, navodi se u izvještajima lokalnih medija.

Ministarstvo za obrazovanje saopćilo je da je odluka donijeta kako bi se zaštitilo zdravlje 100.000 učenika, javila je Fena.

Toplotni val u Maleziji usporio je proizvodnju povrća, dovodeći do rasta cijena.

Polja riže i plantaže kaučuka također su ugrožene naglim rastom temperatura.

Januar i februar 2016. potukli su svjetski temperaturni rekord, saopćila je u martu Svjetska meteorološka organizacija, pripisujući rast temperatura klimatskim promjenama "bez presedana".

Brojni dijelovi Azije pogođeni su snažnim sušnim naletom El Nina koji je također ugrozio poljoprivrednu proizvodnju na Tajlandu i Filipinima.

El Nino je izazvan zagrijavanjem površine mora u Pacifičkom okeanu. Također može donijeti neuobičajeno obilne kiše u nekim dijelovima svijeta i suše u drugim.

Malezijski meteorološki zavod saopćio je, međutim, kako se može očekivati da toplotni val uskoro popusti.

Najteže je prošlo jer je monsunska sezona počela prošle sedmice i očekuju se nove kiše - izjavio je generalni direktor zavoda Che Gayah Ismail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije