Malala poručila Trumpu: Tragično je čuti komentare pune mržnje prema muslimanima

Radiosarajevo.ba
Malala poručila Trumpu: Tragično je čuti komentare pune mržnje prema muslimanima

Malala Yousafzai osudila je izjavu Donalda Trumpa o muslimanima. Dobitnica Nobelove nagrade za mir 2014. godine izjavila je, javlja BBC, kako su njegovi komentari puni mržnje te da prebacivanje krivice na muslimane zbog terorizma može značiti samo još veću radikalizaciju terorista.

"Zaista je tragično kad čujete komentare koji su puni mržnje, puni diskriminacije prema drugima", rekla je Malala za AFP te pozvala političare i medije da budu oprezniji.

"Ako je vaša namjera zaustaviti terorizam, nemojte pokušavati okriviti sve muslimane za to, jer to neće zaustaviti teroriste", kazala je Malala jučer u Birminghamu gdje se obilježavala godišnjica talibanskog napada na školu u pakistanskom Pešavaru gdje je poginulo više od 150 osoba, većinom djece.

Malala Yousafzai je pakistanska učenica i aktivistica za prava djece. Poznata je po svom aktivizmu za prava djevojčica i pravo na obrazovanje zbog kojeg je u napadu 2012. godine jedva ostala živa.

Malala je 2009. godine, u dobi od 11 godina, postala poznata preko webloga BBC Newsa na urdu jeziku. BBC je objavio prevedene tekstove o njenom životu pod talibanskom vladavinom. Talibani su je pokušali ubiti 9. oktobra 2012. Zaustavili su autobus na cesti u kojem je Malala putovala u školu. Nakon što u tražili da se "javi Malala Yousafzai", djevojčica se javila i onda su joj pucali u glavu i vrat.

Dobila je hitnu pomoć u Pakistanu, a zatim je prebačena u Englesku na daljnje liječenje. Operacijom joj je ugrađena pločica od titana, kako bi se pokrila rupa u lobanji i vratio sluh.

Pakistanske vlasti su nakon događaja odlučile otvoriti škole s imenom Malale Yousafzai za siromašnu djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije