Majka Sabine Selimović, ISIL djevojke iz Beča: Moja kćerka je živa!

J. M.
Majka Sabine Selimović, ISIL djevojke iz Beča: Moja kćerka je živa!
U aprilu 2014. godine srednjoškolke bosanskohercegovačkog porijekla Sabina Selimović i Samra Kešinović izazvale su šok u Austriji kada su ugodan život u Beču odlučile zamijeniti ratnom zonom Sirije.

Samra, tada 16-godišnjakinja,  i 15-godišnja Sabina pobjegle su 10. aprila 2014. iz Beča, gdje su živjele s porodicama, i priključile se terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL) u Siriji.

Nakon godinu dana objavljena je vijest o tragičnoj smrti Samre Kešinović. Ona je navodno silovana i tretirana kao seksualna robinja prije nego je uhvaćena u pokušaju bijega iz Rake i pretučena na smrt.

Neimenovana zarobljenica iz Tunisa izjavila je medijima da su Samra i Sabina živjele zajedno u istoj kući i bile "poklon za nove borce ISIL-a".

Za razliku od Samre Kešinović, sudbina Sabina Selimović bila je obavijena velom tajne. Nedugo po dolasku u redove ISIL-a Sabina je izjavila za francuski Paris Match kako "uživa u novom životu i slobodi, halal hrani, Nutelli i pahuljicama".

Potom se pojavila informacija da je poginula u borbama, ali to nije zvanično potvrđeno.

No, ako je vjerovati majci Sabine Selimović, njena kćerka je živa i nalazi se još u Siriji. Izjavila je da porodica nikad nije izgubila kontakt s kćerkom.

"Na početku nam je skoro svakodnevno pisala, razgovarali smo i telefonom. I dalje mi se javlja i poručuje da je u redu i da se ne brinem. Živim u nadi da ću je ponovo vidjeti", izjavila je majka Sabine Selimović za austrijske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije