Macron poručio Trumpu: Ne napuštaj sporazum s Iranom, to je najbolja opcija

Anadolija
Macron poručio Trumpu: Ne napuštaj sporazum s Iranom, to je najbolja opcija
Foto: Fena / Emmanuel Macron
Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je uoči sutrašnjeg dolaska u trodnevnu posjetu Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da ne postoji "plan B" za nuklearni sporazum s Iranom.

Macron je savjetovao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da bi Washington trebalo ostati u tom sporazumu dokle god ne postoji bolja opcija.

Francuski predsjednik je u intervjuu za Fox News izjavio kako vjeruje da je sporazum iz 2015. godine o nuklearnom oružju s Iranom nesavršen, ali da trenutno ne postoji bolja opcije od njega.

Trump je zaprijetio da će se povući iz tog sporazuma do 12. maja osim ako pregovarači ne poprave ono što on naziva "ozbiljnim propustima". 

Macron se u intervjuu takođe osvrnuo i na Trumpove najave da će uvesti takse na uvoz čelika i aluminija Europskoj uniji (EU). Francuski predsjednik je tom prilikom poručio da se sa saveznicima ne vodi trgovinski rat.

Trumpova najava da će uvesti takse na uvoz čelika i aluminija izazvala je velike tenzije s Europskom unijom, a posebno s Njemačkom. Macron se u okviru posjete SAD-u želi uvjeriti da će SAD izuzeti EU iz tih taksi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije