Macron odgovorio žutim prslucima: Nećemo štititi zaposlenja za cijeli život

Radiosarajevo.ba
Macron odgovorio žutim prslucima: Nećemo štititi zaposlenja za cijeli život
Foto: Fena / Emmanuel Macron

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio je nove reforme kao odgovor na proteste “žutih prsluka”.

“Zapitao sam se da li treba da zaustavimo sve što je urađeno u protekle dvije godine, da li smo na pogrešnom putu, ja vjerujem sasvim suprotno”, rekao je Macron danas na konferenciji za novinare, jednoj od rijetkih kao svoj odgovor na višemjesečne proteste “žutih prsluka”, prenosi Reuters.

Govoreći o debatama koje su organizirane širom Francuske, Macron je naglasio da su svi oni prije svega “djeca Prosvjetiteljstva” i da “upravo iz ovih debata, ovih razmatranja, i mogućnosti da suprotstavimo mišljenja jedni drugima... mogu se pojaviti dobra rješenja za zemlju”.

Naglasio da se mora osigurati bolje funkcioniranje javnih usluga u manjim mjestima i da se “mora garantirati pristup za sve zdravstvenim službama i da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika”.

Macron je kazao da želi da ljudi osjećaju da su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija vlade.

On je govorio i o penzijama i rekao da vlada planira da poveće najniže penzije sa rastom inflacije. Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Makron je rekao da želi da je reformira, jer to više nije meritokratski sistem.

Nećemo da štitimo “zaposlenja za cijeli život”, podvukao je Macron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije