Macron i saveznici osvojili najmanje 301 mjesto u parlamentu

Hina
Macron i saveznici osvojili najmanje 301 mjesto u parlamentu
EPA / Emmanuel Macron

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegov centristički savez osvojili su najmanje 301 mjesto u parlamentu koji broji 577 mjesta, pokazuju neslužbeni rezultati izbora, koje je nakon prebrojanih 92 posto glasova objavilo u nedjelju navečer francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Macronova Republika osvojila je, prema neslužbenih rezultatima, 263 a većinski saveznik stranka Modem 38 zastupničkih mjesta.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova ranije je objavilo kako je stranka francuskog predsjednika Macrona osvojila 41 posto glasova u drugom krugu parlamentarnih izbora, čime je dobila apsolutnu većinu u parlamentu.

Desničarski Republikanci su dobili 23 posto glasova, na trećem mjestu je ekstremno desna Nacionalna fronta sa skoro 10 posto glasova, dok su socijalisti, koji su donedavno bili na vlasti, osvojili 6,2 posto glasova.

Francuzi su se u nedjelju u malom broju odazvali na drugi krug parlamentarnih izbora na kojima se očekivala sigurna pobjeda predsjednika Emmanuela Macrona koja bi mu trebala omogućiti provedbu dalekosežnih ekonomskih reformi.

Glasanje je održano mjesec dana nakon što je 39-godišnji bivši bankar postao najmlađim predsjednikom u savremenoj francuskoj historiji, obećavši da će raščistiti francusku političku scenu i pokrenuti drugu ekonomiju eurozone.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije