London: Potvrđena smrt 79 ljudi, strahuje se da to nije konačan broj

Radiosarajevo.ba
London: Potvrđena smrt 79 ljudi, strahuje se da to nije konačan broj
Londonska policija potvrdila je da je broj žrtava požara, u kojem izgorjela zgrada Grenfell Tower, porastao na 79 te se strahuje da to nije i konačan broj.

"Ovoga jutra, bojim se da moram reći da se vjeruje da je 79 osoba ili nastradalo ili nestalo, a sa žalošću moram da pretpostavim da su i oni poginuli", rekao je policijski komandant Stuart Candy, prenosi AFP.

Identificirano je pet od 79 žrtva koliko ih je dosad potvrđeno, ali još uvijek nije poznato koliko je ljudi bilo u zgradi u trenutku kada je požar buknuo.

Vjeruje se da je u zgradi živjelo 600 ljudi.

Tačan uzrok tragedije nije poznat, ali mediji pišu da se požar širio zbog loše izolacije koja je ugrađena tokom prošlogodišnjeg renoviranja.

Gradonačelnik Londona Sadik Khan izjavio je jučer da je požar prouzrokovan "greškom i nemarom".

Khan je posjetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade Grenfell Tower gdje je prisustvovao službi održanoj u znak sjećanja na žrtve požara koji je izbio u srijedu, prenosi Blic.

Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica osjeća "frustrirano i bijesno" zbog toga kako se reagiralo na nesreću, piše AFP.

"U zajednici vlada osjećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija se mogla spriječiti i nije se morala dogoditi, a tragedija koju gledamo je posljedica grešaka nemara političara i vlade", kazao je Khan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije