Ko je Emmanuel Macron: Lider budućnosti kao iznenađenje izbora u Francuskoj

Radiosarajevo.ba
 Ko je Emmanuel Macron: Lider budućnosti kao iznenađenje izbora u Francuskoj
EPA / Emmanuel Macron proslavlja pobjedu
Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj iznenadili su brojne stanovnike ove zemlje, ali i cijeli svijet, te se većina ljudi pita ko je Emmanuel Macron koji je osvojio najveći postotak glasova u ovom krugu izbora.

Ovaj 39-godišnji nezavisni centristički kandidat stigao je kao najmlađi kandidat u ovoj utrci i kao pravo osvježenje naspram liderke krajnje desnice Marine Le Pen.

Iako nema nikakvog iskustva u izbornim kampanjama, Macron je uspio osvojiti 23,75 osto glasova, što je dva posto više od njegove najljuće protivnice Le Pen. Javnost ga je prepoznala kao pozitivnog nasljednika aktuelnog predsjednika Francoisa Hollandea, budući da je on radio kao ministar ekonomije, industrije i digitalnih podataka, prenosi Bussines Insider.

Ipak, odlučio je da se na neki način "pobudni" protiv socijalističke partije, te je pokrenuo nezavisnu kandidaturu, uspjevši od političkog neznanca postati lider socijalista u Francuskoj. 

On je rođen 21. decembra 1977. godine u Amiensu, na sjeveru države, pa iako je njegova porodica tradicionalna vezana za medicinu, Emmanuel se odlučio baviti prvenstveno naukom, zatim filozofijom, nakon čega je svoje interesovanje preusmjerio na administrativne studije.

Nakon završenih studija prvi posao prinašao je u banci Rotschild&Cie, gdje je radio u investicijskom odjelu sve do 2012. godine, nakon čega je ušao u politiku kroz administrativne poslove kao generalni sekretar u okrugu Elysee, nakon čega dolazi do mjesta ministra ekonomije.

Kontroverzni brak naspram dobre politike

U 2007. godini ovaj kandidat za predsjednika postao je poznat u javnosti prema kontroverznom braku, kada je oženio svoju bivšu profesoricu iz srednje škole. Upoznali su se u Katoličkoj školi provincije Amiens, a njegova supruga istakla je kako je on osvojio svojim šarmom.

Tokom svoje političke karijere on je, nakon godina nultog rasta francuske ekonomije, učestvovao u reformama, među kojima je najpoznatija kampanja "Made in France", kada je poticao građane da kupuju isključivo domaće proizvode. Takvom politikom razvitka uspio je da natjera čak i pojedine američke naučnike, akademike i druge priznate ličnosti, nakon tamošnje pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. 

Pokret "En Marche!"

Ipak, vrlo brzo došlo je do pogoršanja odnosa između predsjednika Hollandea i mladog ministra, koji su bili prijatelji od 2006. godine. Takvo prijateljstvo u političkom svijetu kratko je potrajalo, jer je pred samu najavu predsjedničkih izbora 2017. godine odlučio da nastupi samostalno na ovim izborima, što se pokazalo kao dobar potez, jer je stekao veliku popularnost

Njegova kampanja pod nazivom "En Marche!" u povojima bila je najavljivana kao nemoguća misija, posebno zbog nekonvencionalnih načina promoviranja stavova predsjedničkog kandidata. Ipak, vrlo brzo ona je stekla ogromnu popularnost, te na web stranici ovog kandidata trenutno stoji da je više od 200.000 Francuza uključeno u ovaj pokret.

Naspram ostalih kandidata on je ponudio svojevrsnu promjenu imidža Francuske, a na izborima i tokom predizbornih anketa građani Francuske najavljivali su podršku Macronu, zbog toga što nije prepoznat kao dio političke partije. Posebno nakon mnogobrojnih terorističkih napada u posljednje vrijeme, centristička politika koju Macron zagovara postala je itekako zanimljiva, zbog čega je dobio veliku podršku, a trenutne ankete predviđaju mu pobjedu u drugom krugu izbora.

U svakom slučaju, ovaj predsjednički kandidat napravio je pravo čudo u Francuskoj, te će biti sigurno najveće iznenađenje ukoliko nakon 7. maja osvoji mjesto predsjednika, koje će ga lansirati u politički svijet kao lidera nove generacije i dokaz da i "obični mogu pobjeđivati u neobičnim utrkama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije