Lavrov: Operacijom SAD-a u Siriji bombardovani i pregovori u Ženevi

AA
Lavrov: Operacijom SAD-a u Siriji bombardovani i pregovori u Ženevi
FOTO: AA / Sergej Lavrov sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija UN-a za Siriju Staffanom de Misturom
Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da su Sirijci bili blizu uspostave dijaloga, ali da su nedavnom zračnom operacijom SAD-a, Velike Britanije i Francuske u Siriji "bombardovani i pregovori u Ženevi".
 
Poslije sastanka sa specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija (UN) za Siriju Staffanom de Misturom u Moskvi, Lavrov je na konferenciji za medije izrazio zabrinutost zbog poziva opozicije u Siriji da SAD i njeni saveznici nastave sa vojnim akcijama, dodajući kako su takvi postupci potpuno neprihvatljivi.

Naglasio je da su zbog agresivnih akcija SAD-a i njenih saveznika otežane mnoge aktivnosti u regionu, uključujući i napore delegacije UN-a.

"Poslije Kongresa nacionalnog dijaloga o Siriji, održanog u Sočiju, kao i samita lidera Rusije, Turske i Irana koji je održan 4. aprila u Ankari približili smo se istinskom dijalogu među Sirijcima u Ženevi kao i ustavnoj reformi. Potom su tri zemlje (SAD, Velika Britanija i Francuska) bombardovale takozvana hemijska postrojenja u Siriji, ali su istovremeno bombardovali i ženevske pregovore", rekao je Lavrov.

De Mistura je izrazio zadovoljstvo izjavama Moskve koja je, kako je kazao, nastavila sa iznalaženjem političkog rješenja uprkos dešavanjima u Siriji prošle sedmice.

"Ukoliko imamo pouzdan politički proces, mogu se spriječiti krize slične ovoj. Moramo dodatno osnažiti aktivnosti u Sočiju prema formatu iz Astane. Također, moramo obnoviti proces u Ženevi na osnovama Rezolucije 2254 Vijeća sigurnosti UN-a. Moramo oživjeti i odluku o ustavnoj komisiji kao i odluku o izborima. To je naš prioritet", rekao je De Mistura.

Izrazio je nadu da će biti nastavljen dijalog na vojnom nivou između Rusija i SAD-a.

Kao odgovor na napad hemijskim oružjem na Dumu od 7. aprila, SAD, Velika Britanija i Francuska 14. aprila su bombardovale više položaja snaga režima Bashara al-Assada u Damasku i Homsu, a radi se, između ostalog, o skladištima hemijskog naoružanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije